Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ & Θ.Ο.Π. - ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο ΝΟΤΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ,
ΟΥΤΕ ΜΟΝΟ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,
ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΟΚΛΟΠΕΣ,
ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ.
ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Η Θ.Ο.Π. (Θεατρική Ομάδα Πύργου) ιδρύθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης, με πρόταση του Γιάννη Βελεγράκη,*μέλους του Δ.Σ. και πλαισιώνεται αποκλειστικά απο ερασιτέχνες ηθοποιούς που προέρχονται απο την ευρύτερη περιοχή.
Απο τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βάσει καταστατικού,
με πενταμελές Δ.Σ. και με εγγεγραμμένα 55 μέλη.
Σκοπός της Θεατρικής Ομάδας η δραστηριοποίηση σε θέματα θεατρικής παιδείας γενικά.
Το 2002 παρουσίασε την πρώτη θεατρική της δημιουργία, το έργο "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε διασκευή, σκηνοθεσία και σκηνογραφία του Γιάννη Βελεγράκη,
μουσική Κ. Κακουδάκη (λύρα) και Δ. Αποστολάκη (λαούτο).
Μετά την πρώτη δυναμική της παρουσία, η Ομάδα ανέβασε το 2003 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη
"ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ".
Η τολμηρότερη ίσως παρουσία της Θ.Ο.Π. πραγματώθηκε το 2005, που ανέβασε την κωμωδία του Αριστοφάνη "ΠΛΟΥΤΟΣ", σε διασκευή και μεταγλώττιση στην κρητική διάλεκτο από το Γιάννη Βελεγράκη.
Το 2006 η Ομάδα ανέβασε την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά
"Ο ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΣ",
ενώ το 2007 παρουσίασε την κωμωδία του ίδιου
"ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ".
Μιά ιδιαίτερη μνεία εδώ στον Γιάννη Κοσόγλου
που στο ρόλο του Ψευτοθόδωρου, υπήρξε αμίμητος.
Για το 2008, η Θ.Ο.Π. παρουσιάζει
το δραματικό έργο του Γρηγ. Ξενόπουλου
"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ"
και πάλι σε σκηνοθεσία Γ. Βελεγράκη.

*Ο Γιάννης Βελεγράκης είναι φιλόλογος. Δεν έχει κάνει σπουδές σκηνοθεσίας αλλά η ιδιαίτερη αγάπη του για το θέατρο τον ώθησε να μελετήσει τη θεατρική τέχνη και να ασχοληθεί στα χρόνια της υπηρεσίας του ως εκπαιδευτικός με το ανέβασμα θεατρικών έργων απο τους μαθητές του. Το ίδιο μεράκι τον προέτρεψε, συνταξιούχο πλέον, να ασχοληθεί με το θέατρο και τη θεατρική παιδεία σε μια περιοχή της Κρήτης που έχει ανάγκη απο μια ποιοτική πολιτισμική προσφορά.

5 σχόλια :

Mystis είπε...

Βασιλιά της μοναξιάς,

αυτό που έχει ανάγκη επιτακτική η Ελλάδα, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ανθρώπους να αγαπάνε τον τόπο τους. Να τον αγαπάνε, να τον πονάνε, να τον εκπολιτίζουν καθημερινά και με πόνο ψυχής. Φτάνει πια με εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν, να φάνε, να κονομήσουν αδιάφορο με ποιο τρόπο. Ειδικά η ελληνική επαρχία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους εκείνους που την πονάνε.

AERIKO είπε...

Πρεπει να στηριζουμε αυτες τις
προσπαθειες οι οποιες ετσι κι αλλοιως ειναι αξιες.Το μερακι και η εκφραση ψυχης ειναι που μετρουν και μεγαλουργουν.Τα τελευταια χρονια κατι γινεται κι εδω κι αυτο ειναι ιδιαιτερα ελπιδοφορο.
Καλο βραδυ και καλο Σ/Κ παντα στο υψος των στιγμων σου.:))

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ είπε...

Mystis
Αερικό

Παιδιά, ο συγκεκριμένος άνθρωπος (Γιάννης Βελεγράκης) σκηνοθετεί, φτιάχνει ο ίδιος με τα χέρια του τα σκηνικά, ακόμη και τα κοστούμια και τα παπούτσια των ηθοποιών και τρέχει σαν το Βέγγο γιά να τα καταφέρει. Ζητάει απ' τους δήμους της περιοχής ένα συμβολικό ποσόν από κάθε παράσταση, μόνο γιά να καλύψει τα έξοδά της Ομάδας και, πιστέψτε το, τις περισσότερες φορές αναγκάζεται να τους τα ζητιανεύει και να του χρωστάνε ακόμη χρήματα από παραστάσεις που έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια.
Οι δήμαρχοι βέβαια υποτίθεται οτι προσφέρουν τις παραστάσεις δωρεάν στους δημότες τους, αφού στις παραστάσεις της Ομάδας η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη.
Εγώ, με τις μικρές μου δυνάμεις, βοηθώ αυτόν τον άνθρωπο φτιάχνοντας τις αφίσες και το πρόγραμμα των παραστάσεων και κάνοντας τη μουσική επιμέλεια τα δύο τελευταία χρόνια.
Να τον αγαπάμε τον τόπο μας και να βάζουμε μεράκι και έκφραση ψυχής, αλλά ΕΛΕΟΣ πιά με τους εκάστοτε τοπικούς καρεκλοκένταυρους που ούτε μεράκι έχουν ούτε έκφραση ψυχής, αλλά είναι απλά κακέκτυπα της κεντρικής εξουσίας και αρέσκονται να κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλυβα.

Unknown είπε...

Το θέμα είναι ότι ο τόπος αυτός είναι αφιλόξενος για τα ίδια του τα παιδιά. Πόσοι δεν φεύγουν εκτός και μετά αποθεώνονται λες και πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό αξίας;

Το πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός πολιτισμός εξελίσσεται μονόπλευρα...
Κι επιπλέον καπελώνονται προσπάθειες που δεν είναι αρκετά...glamour για πολιτικούς φασουλήδες και παρατρεχάμενους ευκαιριακούς επισκέπτες.

Καλησπέρα φίλε μου!

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ είπε...

Samael

Πόσο θα ήθελα να είχες άδικο και να διαφωνούσα μαζί σου!

Καλησπέρα κι απο 'μένα