Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΡΑΝΗ SAKINEH MOHAMMADI ASHTIANI

Μια 43χρονη Ιρανή αντιμετωπίζει το θάνατο με λιθοβολισμό εκτός αν η διεθνής εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και προωθείται από τα παιδιά της αναγκάσει τις αρχές να ακυρώσουν την απόφαση.

Είναι μια από τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζει την χώρα που εφαρμόζει πολύ συχνά την ποινή του θανάτου και που έχει εκτελέσει ήδη περισσότερους από 100 ανθρώπους αυτό το έτος, η Sakineh Mohammadi Ashtiani καταδικάστηκε τον Μάϊο του 2006 με την κατηγορία "παράνομης σχέσης" εκτός γάμου.

Η Sakineh υπέμεινε ήδη την ποινή 99 μαστιγωμάτων, αλλά η υπόθεσή της ανοίχτηκε πάλι όταν υπήρξε υποψία από ένα δικαστήριο ότι μπορεί να συνήργησε στη δολοφονία του συζύγου της. Αθωώθηκε, αλλά η υπόθεση μοιχείας αναθεωρήθηκε και δικάστηκε στην θανατική ποινή, βάσει της "γνώσης του δικαστή" - ένα παράθυρο ερμηνείας που επιτρέπει με βάση την υποκειμενική άποψη του δικαστή να επιβάλλει ποινή ακόμη κι αν δεν υπάρξει κανένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο...

Μιλώντας στο Guardian, o γιός της Sajad, 22 χρόνων, και η κόρη της Farideh, 17 χρόνων, είπαν ότι η μητέρα τους έχει κατηγορηθεί, και έχει τιμωρηθεί ήδη άδικα, για κάτι που δεν έκανε.

"Είναι αθώα, ήταν εκεί για πέντε έτη για να μην κάνει τίποτα ", είπε ο Sajad. Περιέγραψε την επικείμενη εκτέλεση ως βάρβαρη. "Έχουμε την εικόνα της, χωμένη μέσα σε μια βαθιά τρύπα στο έδαφος, να λιθοβολείται μέχρι θανάτου, είναι ένας εφιάλτης για μένα και την αδελφή μου όλα αυτά τα χρόνια".

Βάσει του ιρανικού νόμου sharia, το καταδικασμένο άτομο θάβεται μέχρι το λαιμό (ή ως το στήθος στην περίπτωση ανδρών), και εκείνοι που παρευρίσκονται στη δημόσια εκτέλεση καλούνται και ρίχνουν πέτρες. Εάν το καταδικασμένο πρόσωπο καταφέρει να ελευθερωθεί μόνο του από την τρύπα, η ποινή θανάτου μετατρέπεται.

Το Ιράν, πιεσμένο από τη διεθνή κατακραυγή για την εφαρμογή των λιθοβολισμών, έχει ασκήσει σπάνια την ποινή στα πρόσφατα έτη. Εκτελέστηκαν όμως 388 ανθρώπους πέρυσι - περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Κίνα, σύμφωνα με την διεθνή αμνηστία. Οι περισσότεροι από αυτούς με απαγχονισμό.

Πέντε έτη πριν, όταν ο Sajad ήταν 17 χρονών μαστίγωσαν τη μητέρα του μπροστά του. "Την μαστίγωσαν μπροστά στα μάτια μου, αυτό έχει χαραχτεί στο μυαλό μου".

Ο Mohammed Mostafaei, ένας φημισμένος Ιρανός δικηγόρος προσφέρθηκε εθελοντικά να αναλάβει την υπόθεσή της υπεράσπισής της, όταν ανακοινώθηκε πριν λίγους μήνες η ποινή της. Δημοσίευσε μια επιστολή: "Αυτό είναι μια απολύτως παράνομη πρόταση", είπε. "Δύο από πέντε δικαστές που ερεύνησαν την περίπτωση Sakine στη φυλακή του Ταμπρίζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα δικανικό στοιχείο της μοιχείας. Σύμφωνα με το νόμο, η ποινή θανάτου και ειδικά η λιθόστρωση χρειάζονται ρητά αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες ενώ στην περίπτωσή της Sakineh, η "γνώση του δικαστή" θεωρήθηκε αρκετή".

Η Mina Ahadi, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία βοήθησε τα παιδιά της Sakine για να προωθήσουν την εκστρατεία τους διεθνώς και ήταν σε τακτική επαφή με τον Sajad και την Farideh.

Είπε ότι αφότου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εκστρατεία, έλαβε τηλεφωνήματα από τις οικογένειες δύο άλλων γυναικών που κρατούνται στη φυλακή του Ταμπρίζ, όπου είναι και η Sakineh, αποκαλύπτοντας ότι δικάστηκαν επίσης για μοιχεία και καταδικάστηκαν σε θάνατο με λιθοβολισμό. Πρόκειται για την Azar Bagheri, 19 χρόνων, και της Maria Ghorbanzadeh, 25 χρόνων, όπως αποκάλυψε η Ahadi.

"Η Azar συνελήφθη όταν ήταν ακριβώς 15. Δεν θα μπορούσαν να την τιμωρήσουν προτού να γίνει 18 ετών σύμφωνα με το νόμο, έτσι περίμεναν μέχρι τώρα και θέλουν να την λιθοβολήσουν. Έχει υποβληθεί σε εικονικούς λιθοβολισμούς με μερικό ενταφιασμό στο έδαφος. Την προετοιμάζουν για τον πραγματικό" είπε η Ahadi.

H Ahadi που έχει παρακολουθήσει την βαρβαρότητα του λιθοβολισμού στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, λέει ότι γνωρίζει τα ονόματα 12 άλλων γυναικών που καταδικάστηκαν σε θάνατο με αυτόν τον τρόπο στο Ιράν.

"Αυτές είναι ακριβώς οι γυναίκες που ξέρω, υπολογίζω ότι τουλάχιστον 40 έως 50 άλλες γυναίκες περιμένουν το ίδιο πεπρωμένο στο Ιράν. Ο Θάνατος δια λιθοβολισμού δεν είναι απλά μια δικαστική τιμωρία, είναι ένα πολιτικό μέσο στα χέρια του ιρανικού καθεστώτος για να απειλούνται και να τρομοκρατούνται οι άνθρωποι. Έχει περισσότερη λειτουργία από ότι μια απλή τιμωρία".

πηγή Guardian

Μπορούμε να κάνουμε τρεις ενέργειες για να βοηθήσουμε την προσπάθεια των παιδιών της Ιρανής Sakineh Mohammadi e Ashtiani, για να σωθεί η δύστυχη μητέρα τους από τον θάνατο δια λιθοβολισμού.
Το πρώτο να υπογράψουμε. Να προσθέσουμε κι εμείς την υπογραφή μας για την απελευθέρωση της Sakineh. Καταχωρούμε τα στοιχεία μας (όνομα, επίθετο, μέηλ, υποχρεωτικά και αντιγράφουμε τους 4 λατινικούς χαρακτήρες που θα βρούμε στη φόρμα) πατώντας ΕΔΩ.

Μπορούμε επίσης να στείλουμε τα δύο μέηλ που παρατίθενται πιο κάτω.

Τα κίτρινα χρώματα αντιγραφή και επικόλληση στον παραλήπτη ή στην κοινοποίηση.
Αντιγράφουμε το κείμενο με τα έντονα γράμματα και το επικολλάμε στο χώρο κειμένου του μέηλ.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες.

SAMPLE LETTER TO NAVI PILLAY, UN High Commissioner for the Office of Human Rights

Στείλτε το: npillay@ohchr.org,
με κοινοποίηση προς: urgent-action@ohchr.org, Iran_team@amnesty.org, saneif@hrw.org

Dear Ms. Pillay,

I am writing to you with an urgent demand that you intervene with the authorities
in the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoning
Sakineh Mohammadi e Ashtiani.
Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.
It is your responsibility to step in and demand a halt to these proceedings.
The children of Ms. Mohammadi e Ashtiani have written a letter in her defense, and have issued a call to the world asking for help.
Their letter is here; I suggest you read it, and then act according to their heartrending demands.
http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2

Sincerely,
(το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες........................)

SAMPLE LETTER TO THE INTERNATIONAL COMMITTEE OF THE RED CROSS:

Στείλτε το : Florian Westphal (fwestphal@icrc.org) and Dorothea Krimitsas (dkrimitsas@icrc.org)

Dear Ms. Westphal and Ms. Krimitsas,

I am writing to you with an urgent request that you intervene with the authorities
in the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoning Sakineh Mohammadi e Ashtiani.
Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.
Multilateral organizations have thus far refused to step in and put a halt to the criminal actions perpetrated by the Islamic Republic.
Your mandate encourages your organization to undertake the work of visiting prisoners in situations of internal violence, where the Geneva Conventions do not apply.
I ask you to step in and demand a halt to these and other ongoing criminal and barbaric proceedings in the Islamic Republic The children of Ms. Mohammadi e Ashtiani have written a letter in her defense, and have issued a call to the world asking for help.
Their letter is here; please read it, and then act according to their heartrending demands.
http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2

Sincerely,

(το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες........................)

6 σχόλια :

Artanis είπε...

Νά 'σαι καλά...

Κώστας Α. είπε...

Μια μικρή παρατήρηση στην φράση "..βάση του ιρανικού νόμου sharia.."

Η Sharia δεν είναι ιρανικός νόμος, είναι ο ισλαμικός νόμος (έχει κάποιες μικρές παραλλαγές γιατί είναι σιίτες μουσουλμάνοι αλλά κατά βάση δεν παύει να είναι ισλαμικός νόμος).

CooLis είπε...

... ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ,ΕΔΩ:
http://freesakineh.org/

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ είπε...

Artanis

Εγώ καλά είμαι. Η καημένη η γυναίκα δεν είναι.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ είπε...

Κώστας Α.

Είτε ιρανικός είτε ισλαμικός, να τον βάλουν εκεί που ξέρουν εκείνοι που τον έφτιαξαν.

petdam είπε...

εσεις οι Ιρανοι πιστευετε οτι ανηκετε στο ανθρώπινο ειδος;.λεει ποθενά το κοράνι να λυθοβολήτε γυναίκες; Δεν νομίζω.ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σας λένε τίποτα αυτές οι λέξεις.Μαλλον οχι