Καλώς σας βρήκα.
Πως περάσαμε το Πάσχα; Φάγαμε τίποτα; Ε, όλο και κάτι θα φάγαμε.
Πριν φάμε νηστέψαμε; Καλά, μη σηκώνετε χέρια, ας πούμε ότι νηστέψαμε.
Κι αν νηστέψαμε, τι νηστέψαμε; Τα εισερχόμενα μόνο; Τη σωματική τροφή;
Από πνευματική τροφή και εξερχόμενα νηστέψαμε τίποτα
ή συνεχίσαμε να χλαπακιάζουμε ως συνήθως;
Πάντως ότι και να νηστέψαμε θετικό είναι και καλό κάνει.
Από ένα πράγμα μόνο ας μην απέχουμε ποτέ. Από 'κείνα που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Δεν ξέρω πως τα κουμαντάρει ο καθ' ένας μέσα στο μυαλό του...είναι τόσα πολλά!
Ένα απ' αυτά είναι κι ετούτη εδώ η λίστα. Αυτό το προσκλητήριο.
Γιά να μην "ξεχνιόμαστε". Γιά να θυμόμαστε αυτά που θέλουν να ξεχάσουμε...
ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ
30/04/1976: Ο Σιδερής Ισιδωρόπουλος, 16 ετών μαθητής και μέλος της αριστερής οργάνωσης
«Κ.Ο. Μαχητής», ενώ κολλούσε αφίσες στην πλατεία Κοτζιά για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς,
κατέφθασαν τα αστυνομικά όργανα για συλλήψεις. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει,
παρασύρθηκεαπό διερχόμενο αυτοκίνητο στην Πειραιώς. Η κηδεία του μετατράπηκε σε μαχητική διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Κάτω η Νέα Τρομοκρατία».
25/05/1976: Ο τότε υπουργός Απασχόλησης της κυβέρνησης Καραμανλή, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, με τον περίφημο «αντισυνδικαλιστικό νόμο 330», γίνεται το «κόκκινο πανί» για τους
εργαζομένους, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Στις 25 Μαΐου, κατά τη διάρκεια
πανεργατικού συλλαλητηρίου, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν. Μια «αύρα» (θωρακισμένο
αυτοκίνητο καταστολής διαδηλώσεων της Αστυνομίας, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές σκότωσε μια μικροπωλήτρια, την 67χρονη Αναστασία Τσιβίκα.
11/07/1978: Ο Βασίλης Τσιρώνης, γιατρός, βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια νυχτερινής
εισβολής των νεοσύστατων τότε, Μονάδων Εθνικής Ασφάλειας στο σπίτι του. Ο Τσιρώνης είχε
νωρίτερα κηρύξει το διαμέρισμά του «ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος» και κάθε ημέρα έβγαινε
στο μπαλκόνι του και με μεγάφωνα ή με έναν φορητό τηλεβόα διάβαζε στο συγκεντρωμένο πλήθος τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» του ενάντια στο «κράτος των μαύρων» (εννοώντας των φασιστών). Ο Τσιρώνης έπεσε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Είχε προηγηθεί πολυήμερη καμπάνια της εφημερίδας ‘Το Βήμα’ για την εξουδετέρωσή του και τον τερματισμό της “ατμόσφαιρας ανυπαρξίας του κράτους” που δημιουργούσε η θορυβώδης παρουσία του στη μέση του Π. Φαλήρου.
28/07/1980: Η φοιτήτρια του Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου μοίραζε το μεσημέρι
της 28ης Ιουλίου 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ στο Βοτανικό προκηρύξεις για την
εργατική διαδήλωση της επομένης εναντίον της λιτότητας. Εξερχόμενο λεωφορείο της ασφάλειας
της εταιρείας τη χτύπησε, πολτοποιώντας το κεφάλι της. Το ίδιο βράδυ η 3η βάρδια του
εργοστασίου προχώρησε σε απεργία διαμαρτυρίας, ενώ τα ΜΑΤ αναλάμβαναν να ‘καθαρίσουν’
την περιοχή από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση Γ. Ράλλη
εξέφρασε τη δυσφορία της για “τις προσπάθειες που καταβάλλονται να πολιτικοποιηθεί το
αστυνομικό δελτίο”. Εντελώς διαφορετική γνώμη είχαν οι χιλιάδες κόσμου που συνόδευσαν
την 21χρονη φοιτήτρια στην τελευταία της κατοικία με συνθήματα `Ελεύθερος συνδικαλισμός’
και `Όχι άλλο αίμα για την εργοδοσία’.
28/10/1980: Ο Τάσος Μαγλαρίδης, παλαίμαχος ΕΑΜίτης, συμμετείχε σε συγκέντρωση αντιστασιακών στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Οκτωβρίου 1980. Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παρελάσουν στη Νεάπολη, δέχτηκαν επίθεση της αστυνομίας. Ο 76χρονος, χτυπημένος άσχημα, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για να υποκύψει στα τραύματά του μετά από λίγο.
16/11/1980: Επτά χρόνια μετά τη μεγάλη εξέγερση, στις 16 Νοεμβρίου του 1980 οι εορταστικές
εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη πορεία.
Η κυβερνητική απαγόρευση για πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πυροδότησε τις αντιδράσεις μεγάλης ομάδας διαδηλωτών, η οποία επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά στη Βουλή. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και συνέλαβαν τη Σταματίνα Κανελλοπούλου, 21 χρόνων, εργάτρια, την οποία χτύπησαν -σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής- μέχρι θανάτου.
Σε άλλο σημείο της Αθήνας δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο, την ίδια μέρα
και ο Κύπριος 26χρονος Ιάκωβος Κουμή.
15/08/1985: Ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί από περιπολικό και σκοτώνει την
Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος
στο αυτοκίνητό της. Η κοπέλα ήταν 22 ετών και απ’ ότι εξακριβώθηκε αργότερα, δεν υπήρχε τίποτα το περίεργο στο αυτοκίνητό της.
17/11/1985: Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1985, ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς σκοτώνεται από αστυνομικό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον νεαρό στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια, καθώς αυτός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές για να διαφύγουν. Προηγουμένως είχαν επιτεθεί σε κλούβα της αστυνομίας σταθμευμένη στην οδό Στουρνάρη. Ο θάνατός του προκάλεσε κύματα οργής. Οι παραιτήσεις των προϊσταμένων του Υπουργείου Δημ. Τάξεως Τσούρα και Κουτσόγιωργα δεν έγιναν δεκτές, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο Χημείο συλλαμβάνοντας 37 νέους και το κέντρο της Αθήνας έζησε άγριες ώρες – με χιλιάδες αγανακτισμένους διαδηλωτές, κατάληψη του ΕΜΠ και κοινό αγώνα “αγανακτισμένων πολιτών” της ΠΑΣΚΕ με φασιστικές ομάδες κατά της `αναρχίας’. Ο Αθανάσιος Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 25/1/1990 από το Εφετείο, καθώς του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής».
09/02/1986: Ο 17χρονος Μανώλης Κανδονολέων, επιβάτης σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς έπειτα από καταδίωξη. Τα ονόματα των δραστών δεν έγιναν ποτέ γνωστά και δεν επακολούθησε δίκη.
03/09/1986: Ο Άγγελος Μαυροειδής, 60 ετών εργάτης της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, πραγματοποιούσε μαζί με 650 συναδέλφους του καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, ύστερα από άρνηση της τότε υφυπουργού Βάσως Παπανδρέου να τους δεχτεί για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων τους. Αστυνομικοί τούς απώθησαν βίαια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Πέθανε από μετατραυματική επιπλοκή στο ΚΑΤ λίγες μέρες μετά.
04/01/1987: Ο αστυνομικός της Ασφάλειας Παντελής Χατζής σκότωσε, ύστερα από λογομαχία, τον 19χρονο Λουκά Γράψα.
14/06/1988: Ο αστυνομικός Θωμάς Μακρής δολοφονεί με το περίστροφό του τον Νίκο Παπαγγελάκη μέσα σε ουζερί, ύστερα από μεταξύ τους παρεξήγηση.
08/03/1990: Ο 37χρονος αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβολεί και σκοτώνει τον 15χρονο
διαρρήκτη βίντεο κλαμπ, Δημήτρη Κίκερη στην Πρέβεζα. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα του «βιντεάδικου» που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.
10/01/1991: Την επαύριο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, μικροεπεισόδια στις παρυφές διαδήλωσης στην Αθήνα κατέληξαν σε πολύωρες συγκρούσεις νέων με τα ΜΑΤ. Ένα από τα εκατοντάδες δακρυγόνα που ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά στο βιβλιοχαρτοπωλείο Λίβα και στο κτίριο του «Κ. Μαρούση». Νεκροί από ασφυξία ανασύρθηκαν ο 32χρονος επιχειρηματίας Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος δικηγόρος Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος χρυσοχόος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα -αγνώστων στοιχείων- νεαρό άτομο. Παρά την ύπαρξη πλήθους επώνυμων μαρτύρων για τα αίτια της πυρκαγιάς, η υπηρεσιακή ΕΔΕ έκλεισε την υπόθεση κάνοντας λόγο για «εμπρησμό του κτιρίου από αναρχικούς». Αργότερα, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (3418/1997), η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε βομβιστική ενέργεια και αποδόθηκε είτε σε ρίψη βόμβας μολότοφ από τους αναρχικούς είτε σε ρίψη δακρυγόνων με ειδικά τουφέκια από τους αστυνομικούς.
21/01/1991: Ο 25χρονος Τούρκος πρόσφυγας Σουλεϊμάν Ακιάρ συλλαμβάνεται στην Αθήνα με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Σακατεμένος από τα βασανιστήρια, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου ξεψύχησε στις 29 Ιανουαρίου. Τον άγριο βασανισμό του θύματος από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Μπεναρδής, ωστόσο η μήνυση που έγινε μπήκε στο αρχείο.
16/05/1992: Ο αστυφύλακας Σεραφείμ Σταθογιάννης πυροβόλησε και σκότωσε τον 41χρονο
Νικόλαο Σιακαπέτη, ιδιοκτήτη μπαρ, ύστερα από συμπλοκή. Ο εν λόγω αστυφύλακας δεν διώχθηκε καν, καθώς θεωρήθηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα.
13/04/1993: Στον Πόρο, ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος τραυματίζει βαριά τον 40χρονο σερβιτόρο Τάσο Σωτηράκη και πυροβολεί και σκοτώνει τον 26χρονο Γιάννη Τζίτζη.
Το Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 17 χρόνων τον δράστη. Σημειώνεται ότι ο Σταματόπουλος στο παρελθόν είχε παραπεφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος για άλλα παραπτώματα.
12/09/1993: Στη Βέροια, νεαρός Αλβανός ο οποίος σύμφωνα με καταγγελία προσπαθούσε να διαρρήξει δυο αυτοκίνητα, έπεσε νεκρός από σφαίρα του ανθυπαστυνόμου Αντώνη Δελλά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Δελλάς πυροβόλησε ενώ βρισκόταν σε άμυνα.
07/10/1993: Σφαίρα στο κεφάλι δέχθηκε και πέθανε ο Τ. Κωσταράκης από την Πύλο όταν θεωρήθηκε ύποπτος επειδή κοντοστάθηκε μαζί με ένα φίλο του δίπλα σε παρκαρισμένο όχημα και το παρατηρούσαν ώρα. Κατά την Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας, ο δράστης αστυνομικός Γ. Καράμπελλας πυροβολούσε για εκφοβισμό στον αέρα, αλλά… σκόνταψε.
22/11/1993: Ο 26χρονος Δημήτρης Ε. Γλυκογιάννης δέχτηκε μια σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμό που του έριξε ο αστυφύλακας Λυκογιάννης το βράδυ της 22ης Νοεμβρίου στη Νέα Χαλκηδόνα. Ο νεαρός -κατάδικος για φόνο σε πολυετή κάθειρξη- είχε δραπετεύσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και έκτοτε η Αστυνομία τον αναζητούσε. Εκείνο το βράδυ, αστυνομικοί του τμήματος Σεπολίων προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν. Ο Γλυκογιάννης προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, κάνοντας ταυτόχρονα μια «ύποπτη κίνηση». Ο αστυφύλακας Λυκογιάννης εξέλαβε την κίνηση του διωκόμενου ως προσπάθεια να τραβήξει πιστόλι και πυροβόλησε, πετυχαίνοντας τον κατάδικο στην κοιλιά.
Ο Γλυκογιάννης επέζησε. Αργότερα αποδείχτηκε ότι δεν οπλοφορούσε.
10/01/1994: Ο 28χρονος κιθαρίστας Θοδωρής Γιάκας, κάνοντας τη νυχτερινή βόλτα του στην ερημιά του Μοσχάτου, βρίσκεται νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Ο λόγος; Αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του σε αστυνομικούς και τράπηκε σε φυγή. Δέχτηκε πισώπλατα τέσσερις σφαίρες από τον αρχιφύλακα Ευάγγελο Λαγογιάννη. Μετά το φονικό, το θύμα παρουσιάστηκε ως επικίνδυνος δραπέτης ψυχιατρείου, ωστόσο ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το γεγονός «εν ψυχρώ δολοφονία». Ο αρχιφύλακας, που κατηγορήθηκε «για ανθρωποκτονία από πρόθεση καθ’ υπέρβασιν των ορίων της άμυνας», ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός του επιτέθηκε με μαχαίρι.
Ωστόσο, κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν το είδε.
20/02/1994: Στο χωριό Δαλαμανάρα Άργους, αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε Αλβανό λαθρομετανάστη στη διάρκεια συμπλοκής σε πορτοκαλεώνα. Πλήρωμα περιπολικού ερευνούσε για λαθρομετανάστες στην περιοχή, όταν είδε δύο από αυτούς να τρέχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο ένας από τους Αλβανούς γύρισε πίσω, έβγαλε ένα μαχαίρι και όρμησε πάνω τους. Ο αστυνομικός Αντώνης Μεζίνης τράβηξε το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβόλησε μία φορά στο κεφάλι τον Αλβανό, που έπεσε νεκρός.
25/02/1995: Επεισόδιο με θύμα νεαρό Αλβανό συνέβη στην αγροτική περιοχή Κρανιές της Φλώρινας. Ομάδα αστυνομικών του αποσπάσματος Ψαράδων Φλώρινας είχε στήσει ενέδρα σε Αλβανούς λαθρομετανάστες. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου σε 18 λαθρομετανάστες, ο 18χρονος Αλμπερτ Κούκα έβγαλε -σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας- μαχαίρι. Τότε ο Σωκράτης Παπαδόπουλος, μέλος του αποσπάσματος, προσπάθησε να τον αφοπλίσει. Το περίστροφο του αστυνομικού, όπως αναφέρουν οι καταθέσεις των συναδέλφων του, εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα ο 18χρονος να τραυματιστεί θανάσιμα στο πρόσωπο.
14/01/1996: Ένας 40χρονος μουσουλμάνος από την Ξάνθη συνελήφθη στις 14 Ιανουαρίου 1996 μεθυσμένος στο Βύρωνα και μεταφέρθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Στις 10μμ της επόμενης μέρας ήταν νεκρός. Ο ιατροδικαστής Μ. Νόνας διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια ξυλοδαρμού του.
20/01/1996: Κατά τη διάρκεια επιχείρησης-«σκούπα» στη Σκάλα Ωρωπού, ο αστυνόμος Διονύσης Καρακαϊδός σκοτώνει Αλβανό μετανάστη. Το όπλο του αστυνομικού «εκπυρσοκροτεί» κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του υπόπτου.
06/04/1996: Ο 25χρονος Αποστόλης Κεραμιδάς δολοφονείται από αστυνομικούς στη Νίκαια.
Το θύμα, μαζί με τον συνομήλικο φίλο του, Κώστα Κάλφα, το βράδυ της συμπλοκής ετοιμάζονταν να ληστέψουν μεγάλο σουπερμάρκετ της Νίκαιας. Περιπολικό της Άμεσης Δράσης έσπευσε στην περιοχή και καταδίωξε τους επίδοξους ληστές, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αποστόλη Κεραμιδά.
14/06/1996: Για δύο… καρπούζια, ο αγροφύλακας Αθανάσιος Μάτος δολοφόνησε τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι στο χωριό Αργυροπούλι της Λάρισας. Ο 58χρονος Αθανάσιος Μάτος πυροβόλησε με 32άρι περίστροφο τον 20χρονο στο στήθος. Ο αγροφύλακας μετέφερε τον νεαρό στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
05/06/1996: Ο 26χρονος αστυφύλακας Ηρακλής Νικολόπουλος δολοφόνησε τον Γιώργο Φραγκογιάννη, 37 χρόνων, και τραυμάτισε τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο, 33 χρόνων, σε νυχτερινό κέντρο του Π. Φαλήρου. «Το ‘χα πάρει απόφαση εδώ και ένα χρόνο να τους πιστολίσω», είπε στους συναδέλφους του όταν συνελήφθη. Τον Φεβρουάριο του 1996 είχε λάβει αναρρωτική άδεια αορίστου διαρκείας, επειδή παρουσίασε «ψυχολογικά προβλήματα και συνεχόμενη συναισθηματική διαταραχή». Στις αρχές Νοεμβρίου οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου δήλωσε πως «είχε αποστολή να καθαρίσω την κοινωνία». Η ομολογία του δεν έπεισε τους δικαστές, που τον καταδίκασαν σε ισόβια.
23/06/1996: Ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος, 29 ετών, «συνήθης ύποπτος» στις λίστες της Αστυνομίας, βρίσκεται νεκρός κάτω από «περίεργες» συνθήκες στην καμπίνα 53 του πλοίου «Πήγασος».
22/11/1996: «Σε επιχείρηση ανδρών της ΕΛ.ΑΣ» για τον εντοπισμό φυγόδικου για φόνο έξω από τη Λιβαδειά, ο 32χρονος αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης σκοτώνει με αυτόματο Μ5 τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη -ο οποίος βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος. Τον πυροβόλησε εξ’ επαφής μπροστά στα μάτια ενός
από τα τρία παιδιά του. Αν και του αποδόθηκε η κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση», ο Τρίμης αφέθηκε ελεύθερος.
08/02/1997: Ο 19χρονος Αλβανός Εριόν έχασε τη ζωή του όταν «εξοστρακίστηκε» η σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού Μιλτιάδη Ανδρεόπουλου. Ο θάνατος του νεαρού είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έκαναν λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία. «Ήταν ατύχημα…», θα ισχυριστεί απολογούμενος ο αστυφύλακας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τη μέρα εκείνη ο Ανδρεόπουλος μαζί με συναδέλφους του εντόπισαν «ύποπτο» αυτοκίνητο με πέντε Αλβανούς λαθρομετανάστες.
Ο οδηγός, αντί να σταματήσει στο σήμα των αστυνομικών, κινήθηκε εναντίον τους.
Ο Ανδρεόπουλος σημάδεψε τα πίσω λάστιχα και πυροβόλησε, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και βρήκε τον άτυχο Αλβανό στο κεφάλι. Ο θύτης κρίθηκε αθώος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Κοζάνης.
25/05/1997: Ο 28χρονος Φίλιππος Παπαδόπουλος, πρώην υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, «γαζώνεται» από τις σφαίρες των λιμενοφυλάκων που τον καταδίωξαν γιατί πήρε για βόλτα από τη μαρίνα της Ζέας τη θαλαμηγό «Ναυσικά» Κύπριου επιχειρηματία. Δύο από τις δεκάδες σφαίρες των περιπολικών του Λιμενικού καρφώθηκαν στο στήθος του και έπεσε νεκρός επάνω στα χειριστήρια του σκάφους.
03/08/1997: Ο 26χρονος Ηλίας Μέξης δολοφονείται από τον αστυνόμο Τσαγκράκο, γιατί οδηγούσε ανάποδα σε μονόδρομο στη Νίκαια. Το φόνο του, ο αστυνομικός τον «πλήρωσε» με φυλακή 4,5 χρόνων.
02/04/1998: Νεκρός από σφαίρες αστυνομικού, κατά τη διάρκεια συμπλοκής, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο 29χρονος Τσιγγάνος Άγγελος Τζελάλ. Οταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για διαφαινόμενη συγκάλυψη φόνου και βιοπραγιών κατά Τσιγγάνων από αστυνομικούς έκαναν λόγο το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων.
27/05/1998: Νεκρός έπεσε 30χρονος ληστής από την Καβάλα, ύστερα από συμπλοκή με αστυνομικούς στην Ξάνθη. Λίγο πριν είχε κάνει ληστεία σε βενζινάδικο. Ο δράστης, με το περίστροφο στο χέρι, βγήκε από το βενζινάδικο, αλλά έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι αστυνομικοί κάλεσαν τον Κυρέλη
να σταματήσει. Αυτός όμως, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, πυροβόλησε εναντίον τους, εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά και ο ληστής τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα.
23/10/1998: Ο 17χρονος Σέρβος μαθητής Μάρκο Μπουλάτοβιτς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδρομή με το σχολείο του. Ενώ βρισκόταν στο κέντρο της πόλης με τους συμμαθητές του, πυροβολείται στην καρδιά από τον αστυνόμο Κυριάκο Βαντούλη γιατί θεωρήθηκε «ύποπτος για κλοπή». Ο Μπουλάτοβιτς είχε υποδειχθεί ως ύποπτος κλοπής από μια
ηλικιωμένη γυναίκα, της οποίας το πορτοφόλι είχαν αρπάξει νωρίτερα άγνωστοι.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση στην οποία υποστήριζε ότι ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς και οι συμμαθητές του είχαν «ασκήσει πίεση» στον αστυνομικό, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει τυχαία το πιστόλι του. Ήταν άοπλος και,
όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχε διαπράξει την κλοπή.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάνθηκε ότι «ήταν ατύχημα» και ο αστυνομικός παραπέμφθηκε να δικαστεί «για ανθρωποκτονία εξ αμελείας».
20/02/2000: Στη Λούτσα, ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο. Στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο αστυνομικός
καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Το δικαστήριο αποδέχτηκε αίτημά του και ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής (τον άφησε ελεύθερο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του στο Εφετείο). Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2002, αναβλήθηκε όμως και ορίστηκε νέα δικάσιμος για το Φεβρουάριο του 2003 που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
25/03/2000: Στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης πέφτει νεκρός από τα πυρά του 33χρονου αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο νεαρός δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο και ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία, όπως είπε ο Ατμαζτίδης, εκπυρσοκρότησε το όπλο με αποτέλεσμα να βληθεί ο 18χρονος στο κεφάλι. Σε βάρος του αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη «για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο».
20/02/2001: Ο 23χρονος Μιχάλης Κιβωτός πεθαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού. Έπασχε από καρδιά και μεσογειακή αναιμία αλλά οι εκκλήσεις του για μεταφορά σε νοσοκομείο αγνοήθηκαν συστηματικά.
29/04/2001: «Αυτοκτόνησε» στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος της Κω ο 38χρονος Πολωνός μετανάστης Μπουρντάκι Ταβέους. Βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του ενώ είχε συλληφθεί γιατί μπήκε παράνομα στη χώρα και περίμενε -επί μήνες- την απέλασή του.
04/06/2001: Ο 15χρονος αλβανός Afrim Salla, πυροβολήθηκε και έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω, όταν-όπως ισχυρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ.- το όπλο του συνοριοφύλακα εκπυρσοκρότησε τυχαία όταν σκόνταψε.
24/10/2001: Ο αστυνομικός Γιώργος Τυλιανάκης δολοφονεί στο Ζεφύρι τον 21χρονο τσιγγάνο Μαρίνο Χριστόπουλο, πατέρα ανήλικων παιδιών. Ο νεαρός δεν πειθάρχησε σε σήμα ανδρών της Άμεσης Δράσης να σταματήσει το αυτοκίνητό του για έλεγχο. «Αντιδρώντας ενστικτωδώς, ο αστυφύλακας πυροβόλησε μία φορά με το υπηρεσιακό του όπλο με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον οδηγό», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Η σφαίρα κατέληξε στην πίσω πλευρά του κεφαλιού του νεαρού.
22/11/2001: Στην πλατεία Αμερικής, ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι
τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα.
Ο 30χρονος αστυφύλακας της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας κατηγορήθηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο».
07/05/2003: “Μυστηριώδης” θάνατος του 25χρονου Αριστείδη Νεοφώτιστου στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Το παιδί πήγε για εξακρίβωση και βγήκε σακατεμένο και νεκρό.
09/12/2003: Νεκρός από σφαίρες ειδικών φρουρών έπεσε στο Ηράκλειο ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης. Οι δύο ειδικοί φρουροί και ο επικεφαλής αρχιφύλακας που μετείχαν στο μπλόκο έξω από το χωριό Γωνιές ομολόγησαν ότι πυροβόλησαν και οι τρεις εναντίον του αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα που του έκαναν.
13/01/2004: Ο 42χρονος Μοχάμετ Χαμούτ πεθαίνει από «παθολογικά αίτια» ενώ κρατούνταν από την Αστυνομία Ρεθύμνου, με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης και ξυλοδαρμού -σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
13/03/2004: Πέθανε στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Βύρωνα όπου εκρατείτο για να απελαθεί o 36χρονος Πολωνός Γιαντέους Κότσεβα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
21/12/2004: Σε βασανιστήρια (ξεγύμνωμα, φάλαγγα, εικονικές εκτελέσεις, απειλές με όπλα και άγριο ξύλο) υπέβαλε τουλάχιστον 40 Αφγανούς μετανάστες ομάδα αστυνομικών και ειδικών φρουρών του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα.
11/04/2005: Στη Λαμία, Νιγηριανός μετανάστης βρέθηκε νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Ο δολοφονημένος μετανάστης θάφτηκε χωρίς να γίνει ιατροδικαστική εξέταση.
17/11/2006: Ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπείται ανηλεώς από 8 αστυνομικούς με πολιτικά στην πλατεία Συντριβανίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η αστυνομία ανέφερε ότι «έπεσε και χτύπησε σε ζαρντινιέρα» αλλά τηλεοπτικές και ερασιτεχνικές κάμερες είχαν ήδη καταγράψει όλο το περιστατικό.
Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης δέχτηκε ότι οι τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους αστυνομικούς χτύπησαν τον Αυγουστίνο, οι τρεις παρείχαν ψυχική συνδρομή και ότι ο αστυνομικός διευθυντής προσπάθησε απλά να τους σταματήσει.
Πρότεινε την ενοχή των επτά για τα αδικήματα της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και της «απλής συνεργείας» με ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή.
15/04/2007: Βρίσκεται απαγχονισμένος στο κρατητήριο Τμήμα Νέων Λιοσίων ο 20χρονος Λεωνίδας Καλτσάς, αλβανικής καταγωγής.
05/05/2007: Η περίφημη υπόθεση “πράσινα σταράκια”. 19χρονος φοιτητής κατηγορείται για επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με βασική επιβαρυντική ένδειξη τα …πράσινα παπούτσια που φορούσε, ομοιόχρωμα με εκείνα του δράστη ενός εμπρησμού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με το ένταλμα προσωρινής κράτησης (γιατί ο νεαρός οδηγήθηκε στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα), τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Μαΐου «κρατώντας καδρόνι έσπασε το πίσω παρμπρίζ αυτοκινήτου Μερσεντές» και στη συνέχεια «έριξε βόμβα μολότοφ μέσα στο όχημα, με αποτέλεσμα να αναφλεγεί και να καταστραφεί ολοσχερώς». Ο ίδιος και οι συμφοιτητές του υποστηρίζουν ότι ήταν σε πάρτι της Πολυτεχνικής την ώρα των επεισοδίων.
08/11/2007: Ο Ίλμι Λατές, 45 χρονών και πατέρας 5 παιδιών, εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από το χωριό Λεβαία, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.
22/02/2008: O Σουδανός Αμπντουκαρίμ Γιαχιά Ιντρίς δολοφονείται στην περιοχή της Ομόνοιας μετά από ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς της άμεσης δράσης.
26/10/2008: Ο 24χρονος Πακιστανός Μοντασέρ Μοχάμεντ Ασράφ μετά από βάρβαρη καταδίωξη αστυνομικών στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, πέφτει νεκρός. Μαζί με 15 άλλους ομόεθνους του, έφτασαν εκεί για να υποβάλουν αίτηση ασύλου όταν με πρωτοφανές μένος οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπάν για να τους βάλουν δήθεν στην ουρά.
Τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο περιέγραψαν ξανά και ξανά τον άγριο ξυλοδαρμό τους από τα αστυνομικά όργανα.
6/12/2008: Ο δεκαπεντάχρονος, πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια. Ο θάνατός του υπήρξε η αφορμή για μια σειρά πρωτοφανών πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε πόλεις όλης της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
πηγές
http://paramme.wordpress.com/2008/12/19/
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=30724868,38746244
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=245725
http://www.e-liberta.gr/v2/site/content.php?artid=12778
http://blogs.sansimera.gr/sub199243/100/2008/12/09/602
http://www.anarkismo.net/article/489
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_30/10/2001_1854
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=215680
http://www.iospress.gr/ios1996/ios19960721b.htm
http://lagadin.wordpress.com/5-Η-ΔΙΚΗ-ΜΑΣ-ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-Μέρες-του-76-Ι/
Τετάρτη 7 Απριλίου 2010
ΔΕΝ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
Αναρτήθηκε από ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ στις 11:54 π.μ.
12 σχόλια :
Σε ευχαριστώ για ότι διάβασα, για ότι ξαναθυμήθηκα...
Να είσαι καλά.
Γιαγιά Αντιγόνη
Εγώ σ' ευχαριστώ που θυμάσαι γιαγιά.
Εύχομαι να είσαι πάντα γερή και δυνατή σε σώμα και πνεύμα.
Συγχαρητήρια! Εμπεριστατωμένο και περιεκτικό! Έλειπε ένα τέτοιο post.
Ας μου επιτραπεί να τονίσω ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι περιγραφές των γεγονότων είναι αυτές των εμπλεκομένων σ' αυτά αστυνομικών. Είναι δηλαδή υποκειμενικές απόψεις. Δεν είναι αντικειμενικά γεγονότα.
Είναι επιβεβλημένο όποιος εξετάζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να διερευνά πόσο παρεισφρέει το ανθρώπινο λάθος (όχι φυσικά με πρόθεση) στην περιγραφή των γεγονότων από τους εμπλεκομένους σε αυτά.
Στις περιπτώσεις μας, ο κανόνας αυτός πρέπει να ακολουθείται απαρέγκλιτα διότι απουσιάζει το κριτήριο της ακρόασης και των δύο πλευρών (Audi alteram partem). Τα θύματα δεν μπορούν να ακουστούν.
Στην περίπτωση του Θοδωρή του Γιάκα, για παράδειγμα, ισχυρισμός των εμπλεκομένων αστυνομικών είναι ότι ο Θοδωρής "έτρεχε." Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν ήταν ο μόνος. Ίσως σ' ενδιαφέρει να ψάξεις λίγο παραπάνω το συγκεκριμένο περιστατικό.
Και πάλι συγχαρητήρια!
¡VENCEREMOS!
Δυστυχώς φίλε μου, όταν σε φάει ο μπάτσος, οι περιγραφές και οι διαδικασίες είναι γνωστές. Στην περίπτωση πάντως του Γιάκα υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες και κατηγορία γιά ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το αν η "δικαιοσύνη" στέκεται στο ύψος της σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαρτάται από τα εισαγωγικά ανάμεσα στα οποία εμπεριέχεται.
Ο Γιάκας και ο κάθε Γιάκας μένει σαν κάποιος που σκότωσε ένας μπάτσος. Γιά τους φίλους και την οικογένειά του όμως ήταν ο Θοδωρής. Έτσι και ο εκάστοτε μπάτσος, μένει σαν ένας μπάτσος που ότι έκανε το έκανε εν ώρα καθήκοντος και υπηρεσίας. Δεν είμαστε σε θέση να τον γνωρίζουμε προσωπικά γιά να μπορούμε να καταλάβουμε δυό τρία πράγματα παραπάνω. Εκτός αν ήταν συμμαθητής μας από το Λύκειο, όπως τυχαίνει να είναι δικός μου συμμαθητής ένας από τους μπάτσους αυτής της λίστας. Από την πρώτη Λυκείου που τον θυμάμαι, ήταν ένας αλήτης και ένας υποψήφιος δολοφόνος. Δεν ήθελε να γίνει μπάτσος γιά να προστατεύει τον κόσμο και την "τάξη", αλλά γιά να γαμήσει κάθε είδους "φρικιά" και "κωλόπαιδα", όπως έλεγε από τότε...
Σχετικά με αυτό που λες, μιας και έδινα πέρυσι πανελλήνιες, είδα ποια άτομα δήλωσαν αστυνομικές σχολές. Ήταν είτε ηλίθιοι και ανίκανοι άνθρωποι, που ήθελαν το βόλεμα του δημοσίου, είτε τραμπούκοι και ψευτόμαγκες, από αυτούς που ακούνε κάτι τέτοια: http://www.youtube.com/watch?v=z_HkEH99BD4, είτε οι καρπαζοεισπράκτορες του σχολείου, τα απροσάρμοστα και περιθωριοποιημένα άτομα με τα συμπλέγματα κατωτερότητας.
Πολύ καλή δουλειά. Μπράβο!
Πολύ καλή δουλειά!
Ανώνυμος
Από την προσωπική μου εμπειρία θα συμφωνήσω μαζί σου. Από την ίδια εμπειρία ορμώμενος θα σου πω ότι υπάρχει και μία μειοψηφία ατόμων που θέλουν να γίνουν μπάτσοι έχοντας καλές προθέσεις, αλλά και αυτοί αλλοτριώνονται σύντομα. Εξ άλλου το να θέλεις να γίνεις καλός μπάτσος είναι σαν να λέμε ότι θέλεις να γίνεις τίμιος δικηγόρος ή φιλεύσπλαχνος εφοπλιστής.
ΕΩΘΙΝΟΝ
Μακάρι να ζούσαν όλοι αυτοί οι εντελώς αδικοχαμένοι άνθρωποι και να μη χρειαζόταν να κάνει κανείς μας αυτή τη δουλειά, να συντάσσει λίστες και προσκλητήρια νεκρών.
Πολυ καλη δουλεια.
Αν μου επιτρέπετε μόνο, να επισημάνω μια διπλή αναφορά (εκτός κι αν πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις):
03/08/1997: Ο 26χρονος Ηλίας Μέξης δολοφονείται από τον αστυνόμο Τσαγκράκο, γιατί οδηγούσε ανάποδα σε μονόδρομο στη Νίκαια. Το φόνο του, ο αστυνομικός τον «πλήρωσε» με φυλακή 4,5 χρόνων.
02/08/1998: Στον Πειραιά, ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το Τμήμα Μεταγωγών, επειδή μπήκε αντίθετα με το φορτηγάκι του στην οδό Νοταρά και δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο. Ο Τσαγκράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών.
bourboulithres
Έχεις δίκιο, ήταν διπλή η εγγραφή και ομολογώ οτι δεν πρόσεξα οτι έτσι εμφανίζεται σε πολλές απο τις πηγές που αναφέρθηκαν στο θέμα. Κρατάω την ημερομηνία που δίνει η Ελευθεροτυπία, εκτός αν διαπιστώσω κάτι διαφορετικό.
ΥΓ. Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την λεπτομερέστατη ανάγνωση. Μπράβο σου!
Με τόσες "εκπυρσοκροτήσεις" και "εξοστρακισμούς" βλημάτων τα όπλα γενικά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πλέον ασφαλή ούτε καν για τον κάτοχο τους και θα έπρεπε να έχουν εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί από χρόνια. Και κοίτα να δεις ρε παιδάκι μου που πάντα βρίσκουν και "κέντρο"! Ποτέ πόδι, ποτέ χέρι...πάντα ή κεφάλι ή καρδιά τα άτιμα...
Δημοσίευση σχολίου