Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΥΡΗ ΤΟ ΞΕΦΤΕΡΙ


ΣΥΝΕΧΙΖOYN ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΤΟ INDYMEDIA,ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ, ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

"ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Συνεχίζουμε λοιπόν με την με αριθμό 639/10-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο κ.λπ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Πλεύρη έχει ως εξής:

«Με την ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου, πέρα από όσα θετικά αναφύονται αναφορικά με την ελεύθερη ενημέρωση, συχνότατα παρατηρείται το γεγονός να εξυβρίζονται άτομα, κατά κύριοι λόγο δημόσια πρόσωπα, από ανυπόστατα δημοσιεύματα που θίγουν την τιμή και την υπόληψή τους. Με το ισχύον νομικό καθεστώς Ν. 2225/94, δυνατότητα άρσης απορρήτου δεν υπάρχει για τις περιπτώσεις των πλημμελημάτων και άρα της συκοφαντικής δυσφήμισης και των λοιπών αδικημάτων κατά της τιμής, με αποτέλεσμα ουσιαστικά οι θιγόμενοι να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Παράλληλα, σε ορισμένες ιστοσελίδες, όπως το indymedia, πέρα από τις συνεχείς συκοφαντίες, υπάρχει και ευθεία πρόκληση σε τέλεση εγκλημάτων. Ιδιαιτέρως μετά το Π.Δ. 47/05 είναι πλέον αδύνατον να προστατευθεί ακόμα και ο καταναλωτής που θα πέσει θύμα απάτης σε βαθμό πλημμελήματος. Γενικότερα ο πολίτης προστατεύεται από τα εγκλήματα στο διαδίκτυο μόνο όταν πρόκειται για κακουργήματα και οποιοσδήποτε διαπράττει εγκληματικές συμπεριφορές πλημμεληματικού χαρακτήρα μένει ουσιαστικά ατιμώρητος.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τους πολίτες από συκοφαντικά δημοσιεύματα και άλλες αξιόποινες συμπεριφορές πλημμεληματικού χαρακτήρα που τελούνται στο διαδίκτυο, και ειδικώς αν προτίθεστε να επιτρέψετε την άρση του απορρήτου όταν πρόκειται όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για απλά πλημμελήματα;»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά σας τιμά το γεγονός ότι προτιμάτε να ερευνήσετε ουσιαστικά αυτό το θέμα και πιστεύω ότι θα πάτε προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ απλώς θέλω να επισημάνω αυτά που πολύ καλά γνωρίζετε.

Αυτή τη στιγμή όπως λειτουργεί το διαδίκτυο όχι μόνο δημόσια πρόσωπα, που τυχαίνει να είναι κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα που γίνονται έρμαιο και βορά σ’ αυτούς τους διαδικτυακούς τόπους χωρίς να μπορούν να προστατευθούν, αλλά ακόμα και ο απλός καταναλωτής πολλές φορές πέφτει θύμα απάτης. Τουλάχιστον και από τις συζητήσεις που έχω κάνει και με τον κ. Σφακιανάκη στο ηλεκτρονικό έγκλημα –που αντικειμενικά είναι από τις καλύτερες υπηρεσίες που λειτουργούν- αυτό που μου έχει μεταφερθεί είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η δυνατότητα άρσης υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με κακούργημα.

Εγώ λοιπόν σαν πρόταση σε ένα πρώτο στάδιο -και θα ήθελα να την εξετάσετε- δέχομαι όλα όσα λέτε. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και αν θέλετε πέρα από νομικούς έχει και πρακτικούς λόγους. Δηλαδή, μπορεί να νομοθετήσουμε τέλεια και πρακτικά να μην μπορούμε ποτέ να βρούμε τους τόπους αυτούς που προάγουν τις συκοφαντίες ή τις αξιόποινες πράξεις. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται άρση του απορρήτου και όταν πρόκειται για απλά πλημμελήματα.

Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή και εσείς και οι Υπουργοί που είναι δίπλα σας και σχεδόν όλοι όσοι είμαστε εδώ, όταν μπαίνουμε σε αναφορές στο διαδίκτυο, να βρίσκουμε ύβρεις εναντίον μας και πράγματα τα οποία είναι ανυπόστατα. Παράλληλα, όμως, αναφέρομαι και στη σελίδα «Indymedia».

Εκεί πλέον και με τους όρους του νόμου, κύριε Υπουργέ –και θα έπρεπε να έχουμε βρει ποιοι είναι σε αυτήν τη σελίδα- έχουμε ευθεία πρόκληση αξιοποίνων πράξεων. Στοχοποιούν ανθρώπους και ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς λένε «πηγαίνετε, κάνετε αξιόποινες πράξεις εναντίον τους».
Παίρνουν θέση υπέρ των τρομοκρατικών ενεργειών.

Πιστεύω ότι τουλάχιστον γι’ αυτήν τη σελίδα, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα. Σέβομαι πολύ το ότι είπατε πώς δεν είστε έτοιμος, αλλά σας παρακαλώ να δείτε με προσοχή το θέμα, γιατί θίγονται πάρα πολλοί άνθρωποι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης):
Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα απλώς να ευχαριστήσω τον κύριο συνάδελφο για το ύφος της απαντήσεως και την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος".

Σχόλιο του β.τ.μ.
Προσέξτε πως αποκαλεί εσάς που μας διαβάζετε. Γι' αυτόν δεν είστε παρά "καταναλωτές" και μάλιστα ηλίθιοι καταναλωτές, αφού ότι και να σας γράψουμε θα το χάψετε.
Φανταστείτε να υπήρχε περίπτωση αυτό το υποκείμενο να είχε εξουσία (φανερή, γιατί κρυφή έχει κι αυτός κι οι όμοιοί του), τι θα μας έκανε σ' εμάς τους bloggers! Σε θαλάμους αερίων θα μας έστελνε! Και γιά του λόγου το αληθές, καμαρώστε έναν καταδρομέα (που ΔΕΝ είναι φλώρος)!