Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΤΟΥΣ ΜΠΑΓΛΑΡΩΝΟΥΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ

Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις.
Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.
Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.
Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη τριών ιδιωτικών τραπεζών.
Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται.
Η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει - ακόμη και να κατασχέσει - στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες
και ιδιώτες.
Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά.
Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία
των συντακτών του πορίσματος.
Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση.
Στην Ελλάδα, αν ποτέ συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα χρειαζόταν κάτι μήνες για να διαβαστεί η αντίστοιχη έκθεση και όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί για να διαβάζουν με βάρδιες.
Και σε τέτοια περίπτωση όμως, πόσοι Έλληνες θα καθόταν να ακούσουν ολόκληρη
την έκθεση και πόσοι θα έλεγαν "ρε δεν αφήνουμε τις μαλακίες να πάμε
να φάμε κανένα γύρο";
Βλέπετε οι Ισλανδοί τα έσπασαν τα αβγά, εμείς θέλουμε να τα βάψουμε με πορδές.

2 σχόλια :

fractal είπε...

Βασιλειά μου..
Έχεις ετοιμη την μελόπιττα?
Μου τη χρωστας και ηρθα να την πάρω.

fractal είπε...

Και ας το διαβασουν οι αρχαιολόγοι...